Apua uuden vuoden lupauksiin



Meillä kaikilla tiedostetun mielen lisäksi on ns tiedostamaton mieli/alitajunta, joka ohjaa meidän toimintaa. Tietoinen mieli on heikko, alitajuntamme on vahva. Jos alitajunta kokee jonkun asian meille hyväksi/nautinnolliseksi/hauskaksi/ikäväksi/huonoksi, meidän on erittäin vaikeaa teitoisella mielellä tapella sitä vastaan. Alitajunta ohjaa tietoista mieltämme. Varmaan jokainen on törmäillyt elämässä tähän asiaan omakohtaisesti. On vaikeaa luopua makeasta, tupakasta, alkoholista, ryhtyä siivoamaan yms. Koska alitajunta on eri mieltä tietoisen mielemme kanssa.
Alitajunta on kuitenkin tosi tyhmä. Me pystymme huijaamaan sitä. Me pystymme syöttämään siihen asioita. Helppo tie on tavoitteiden konkretisoiminen selkeiksi lauseiksi, kaikki varmasti ovat kuulleet ns aarrekartasta ja sen tekemistä ihmeistä elämässä. Kaikki nerokas on yksinkertaista. Jos kysyn Sinulta, mitä haluat vuoden 2018 ajan tapahtuvan Sinulle, Sinun on erittäin vaikeaa sanoa heti. Tämä johtuu siitä, että päässämme liikuvat ajatukset ovat pätkittäisiä. Ne eivät ole lauseita, ne ei ole konkreettisiä. Päässämme vilisee miljoonittain ajatuksia päivän aikana. Eri asioista. Näemme kuvan timmistä vartalosta ja päähän tulee: minäkin haluan, alan nyt tekemään yms. Seuraavaksi lapsemme pyytää jotakin - seuraa ajatuspätkiä, seuraavaksi pomo soittaa - taas ajatuspätkiä, ruokaa pitää ostaa, koiraa ulkoiluttaa yms. Yleensä me vain toimimme tietoisen mielen syöttämän ajatuspätkän mukaisesti. Alitajunnan toimintaa voi esimerkillistä vaikka näin: ostat ensimmäisen kerran koiranpennun. Aloitat opettaa sitä sisäsiistiksi. Vihaat ulkoilua aamukylmässä ja iltahämärässä, mutta pakotat itseäsi menemään, koska pissojen ja kakkojen siivoaminen on Sinusta paljon ikävämpi vaihtoehto. Parin vuoden päästä, et enää huomaakaan onko märkää ulkona, kylmää tai pimeää. Sinä vain menet. Se on itsestäänselvyys Sinulle: koiraa pitää ulkoiluttaa. Et edes ajattele mitään muuta silloin, kuin että pitää ulkoiluttaa koiraa. Sinulla on aina aikaa tehdä sen, koska se pitää tehdä. Vaikka pari vuotta sitten et olisi kuvitellutkaan, että sinulta löytyisi niin paljon aikaa koiran lenkittämiseen. Olet siis onnistuneesti syöttänyt alitajuntaan konkreettisen ajatuksen: täytyy ulkoiluttaa koiraa aamulla/päivällä/illalla ja se alitajunta ohjaa Sinua järjestämään kaikki asiasi niin, että Sinä pääset ulkoiluttamaan sitä koiraa.
Ylläolevan esimerkin mukaan asiaan meni pari vuotta. Niin kauan aikaa meni sen vuoksi, koska ennen, kuin syötit konkreettisen lauseen: pitää ulkoiluttaa koiraa aamulla/päivällä/illalla, olet siivonnut pissoja, unohdellut ulkoiluttaa ja siivonnut kakkoja. Etkä pidä siitä. Lauseen muodostumiseen meni aikaa, koska opit uuden toiminnan ikävän toiminnan kautta: jos et vie koiraa ulos, teet ällöttävämpää, eli siivoat sotkut...
Alitajuntaan voi kuitenkin syöttää asioita paljon helpommin. Yksinkertaisesti muodostamalla lauseet (tavoitteet), kirjaamalla ne ylös, uskomalla niihin ja luottamalla että kaikki onnistuu. Tavoitteiden asettamiselle on bisnesmaailmassa kehitetty eräänlainen menetelmä: S.M.A.R.T - menetelmäksi sitä maailmassa kutsutaan. Yleensä menetelmän mukaisesti asetetut tavoitteet aina saavutetaan ja tulokset ovat jopa parempia, kuin asetettut tavoitteet.
S.M.A.R.T on lyhenne, jonka avulla voidaan määritellä tavoitteen. S tarkoittaa erityistä (specific), M- mitattavissa olevaa (measurable), muut kirjaimet tulkitaan kuka mitenkin. Esimerkiksi tavoitteeni on pudottaa painoa, menetelmän mukaan jotta onnistun, minun täytyy määritellä tämän tavoitteet tarkemmin ja tavoitteen on oltava:
1.Erityinen - eli sen täytyy olla konkreettinen, yksinkertainen kuten esim. haluan pudottaa 30 kg
2. Mitattavissa oleva - eli alkupaino on 100 kiloa ja tavoite 70 kiloa.
3. Aikaan sidottu - esim. haluan pudottaa 30 kiloa vuodessa.
4. Sen pitää riippua ainoastaan itsestäsi ja olla vain itseäsi varten. esim. Haluan pudottaa 30 kiloa vuodessa oman hyvinvoinnin ja ulkonäön vuoksi ja olev valmis näkemään vaivaa asian eteen.
5. Sen pitää olla realistinen. Kaikki ymmärrämme, ettei 30 kilon pudottaminen onnistu viikossa. Eli realismia.
6. Sen pitää olla tarkka. Eli mitä vaivaa olet valmis näkemään = esimerkiksi joka aamu lenkki, makeasta luopuminen, veden juominen, sali, treenit yms. montako kertaa viikossa, minkätyyppistä, milloin on lepopäivät, miten palkitset itseäsi, miten mittaat tuloksia yms yms yms. mahdollisimmat tarkasta kerralla. Kaikki tulee kirjata mahdollisimman tarkasti.
Tämä oli nyt esimerkiksi isoin tavoite. Ja se muodostui konkreettisesti näin:
Haluan pudottaa 30 kiloa rasvaa vuoden aikana. 30 kiloa vastaa 210000 kcal (1 kg rasvaa = 7000 kcal). Vuodessa on 52 viikkoa, se tekee noin 4040 kcal viikossa, joita minun täytyy kuluttaa enemmän. Jos syön, kuten nyt minun tulisi kävellä tunnun lenkki 6 krt pv (250 kcal x6 = 1500 kcal). Lisäksi minun on pakko tehda pari/kolme kertaa viikossa kuluttavampaa liikuntaa esim. kerran vko salibandya (750 kcal), pari-kolme kertaa kuntosali (600 kcal x3). Lisäksi jos syön vain perusaineenvaihdunnan kannalta tarpeellisia kaloreita (mitä jätän pois?) tavoite saavutetaan realistisemmin. Tämä siis vain esimerkki. Kun tavoite on mietitty hyvin tarkasti, täytyy kuvitella miltä tuntuu kun olen saavuttanut tavoitteen, miltä näytän, mitä ikävä jää pois ja mitä hyvää tulee tavoitteen saavuttamisen jälkeen. KAIKKI tulee kirjata paperille, voi liimata kuvia sinne, piirtää ja nauttia prosessista muutenkin. Voit myös asettaa 12 välitavoitetta yhtä tarkasti. Se inspiroi paremmin. Sun täytyy lukea ja painaa mieleen kaiken sen minkä olet kirjoittanut, ilman stressiä, nauttien ja maiskutellen vuoden jälkeisiä fiiliksiä etukäteen. Tällä kaikella syötät tavoitteen alitajuntaasi. Joka sitten pitää huolen siitä, että motivaatiosi säilyy korkeana. Esimerkki oli kilojen pudottamisesta, mutta tätä menetelmää voi käyttää ihan minkä vain tavoitteen saavuttamista edistämään. Raha, liikunnan lisääminen, ruokavalion muutos, ihmisenä muuttuminen - ihan mihin vain
Halutessasi voit laittaa tavoitteesi tähän kommenttiketjuun
Tämä vaatii ponnistelua. Siis tavoitteen määrittäminen hyvin. Ja ennenkaikkea realistisesti. Mutta se on sen arvoista. Minulla on omakohtaista kokemusta tästä. Ja siitä miten asiat menee, jos ei sitä “karttaa” ole

TSEMPPIÄ IHANAT!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinkkuelämää

Eli suomeksi : minulle riitti. Suhteilu. Joksikin aikaa. Minulle tuli paha ähky. Mä en enää jaksa. Piste. Mikä ihme ihmisiä vaivaa? Ovatko...