Stressi

Stressi... se meidän fyysisesti heikohkon lajin selviytymisen näkökulmasta erittäin olennainen reaktio, joka valitettavasti myös sairastuttaa meitä. Ei ole mikään salaisuus, että lääketiedekin on sitä mieltä, että jopa yli 90% kaikista sairauksistamme liittyy stressiin. Työperäinen stressi on liikuntaelinsairauksien jälkeen suurin työterveydellinen ongelma. Myös ns. myönteinen stressi uuvuttaa. Mitä elimistössä tapahtuu stressin aikana?



Kehomme reagoi stressaavassa tilanteessa samalla tavalla kuin monta tuhatta vuotta sitten. Taistelu –pako-järjestelmän aktivoituminen ja siihen liittyvät voimakkaat keholliset muutokset ovat nykypäivän haasteissa usein ylimitoitettuja. Voimakas glukoosin ja rasvahappojen vapautuminen verenkiertoon, sydämen sykkeen nousu, käsien ja jalkapohjien hikoilu, adrenaliinin ja nor-adrenaliinin vapautuminen verenkiertoon eivät nykyajalle tyypillisissä mentaalisissa haasteissa ole järkeviä reaktiota tilanteeseen vastaamiseksi, mutta edelleen toimimme stressantuneina ”taistele tai pakene” -tilassa samoin kuin tuhansia vuosia sitten.

Stressin aikana lisämunuaisistamme vapautuu kortisolia. Kortisoli on hormoni, joka auttaa meitä sopeutumaan stressiin. Kortisolin tärkein tehtävä on pitää veren sokeritaso riittävän korkeana stressitilanteiden aikana. Normaalina määrinä se onkin terveellistä ja hyödyllistä; se pitää meidät motivoituneina, energisinä ja toimintakykyisinä. Jos kortisolitasot ovat kuitenkin jatkuvasti koholla, aiheuttaa se monenlaisia ikäviä ja epämääräisiäkin oireita. Pitkittyessä se voi aiheuttaa myös lisämunuaisten uupumustilan. Stressi aiheuttaa katkonaista unta, ja katkonainen uni stressiä. Stressi aiheuttaa väsymystä ja väsymys stressiä. Stressi saa meidät ajattelemaan kielteisesti. Liiallinen kortisolin määrä tylsistyttää, tekee meidät sairaaksi, vie energiaa, tukahduttaa immuunijärjestelmän toimintaa, voimistaa kipua, nostaa verenpainetta aiheuttaen verenvuoto- ja tukosriskiä, aiheuttaa pelkoa, masennusta, vihaa, hämmennystä, häpeää yms negatiivista.

On selvä, että liiallinen kortisoli siis on haitallista elimistöllemme. Kun otetaan huomioon yhteiskuntaamme elämäntahtia, ymmärrämme elävämme jatkuvassa stressitilassa - somepaineet, taloudelliset paineet, ihmisuhteet, odotukset, tavoitteet, toiveet, vaatimukset... olemme kuin oravanpyörässä. Jatkuvassa stressissä. Tuhoamme itse itseämme sisältäpäin.



On olemassa toinenkin hormoni - oksitosiini. Oksitosiini on hormoni, joka syntetisoituu hypotalamuksen neuroendokriinisten solujen soomaosissa ja vapautuu verenkiertoon aivolisäkkeen takalohkossa sijaitsevista hermopäätteistä synnytyksen yhteydessä. Oksitosiinia erittyy myös, kun rakastumme, seksuaalisen läheisyyden aikana, halaamisen ja suukottamisen yhteydessä. Oksitosiini lievittää pelkoa ja ahdistusta ja rauhoittaa mieltä. Sen erittymiseen voi vaikuttaa monella tavalla - kosketus, hellyys ja kaikki mielihyvän kokeminen vapauttaa sitä. Ja paras mielihyvä on rakkauden tunne. Oksitosiini lähentää ihmisiä ja herättää luottamusta. Se lievittää stressiä, laskee verenpainetta, edistää paranemista ja toimii kaikessa päinvastaisesti, kuin stressin aikana vapauttava kortisoli. Oksitosiinin vapauttamista edistämme yksinkertaisesti rakastamalla ja olemalla rakkaiden ihmisten lähellä. Koskettamalla, halaamalla. Meidän ei aina edes tarvitse olla välittömässä läheisyydessä rakastamiemme ihmisten kanssa. Rakastamme heitä näkemättäkin. Itsensä hyväksymisen, hellimisen ja rakastamisen tärkeydestä ei liene edes tarvitse mainita, se on päivänselvä "lääke" mihin vain ongelmaan.

Jos tarkastelemme stressiä läheltä, huomaamme, että kun tarpeeksi syvältä etsimme sille syyn - löydämme vain yhden syyn. Se syy on pelko. Kuolemanpelko, menettämisen pelko, riittämättömyyden pelko yms. pelko kuitenkin. Pelko on siis pahin vihollisemme. Jopa viha "riisuttuna" johtuu pelosta. MIten voitamme pelon? Rakkaudella. Kyllä kyllä. Nimenomaan rakaudella! Kortisolin haitallinen  vaikutus saisimme minimoitua oksitosiinilla. Niin pelon tuhoisat seuraukset voimme voittaa rakkaudella! Ja aloittaa tulee itsensä rakastamisesta!

Kokeile vaikka heti! Rakkauden vaikutuksen koet heti, eikä sinun edes tarvitse lähteä mihinkään. Muistele elämäsi hetkiä, jolloin rakastit jotakuta (älä mieti miten kävi tai millainen se toinen on, älä mieti odotuksia, pettymyksiä vaan keskity vain siihen tunteeseen). Muista miltä se tuntui, miltä kaikki vaikutti. Elämääsi mahtunut varmasti monta rakkauden hetkeä. Muista miten joku on välittänyt sinusta. Jos olet rakkaitesi lähellä - halaa niitä samalla, suukota. Jos olet yksin halaa tärkeintä, mitä sinulla on - kehoasi. Silitä, mieti kuinka paljon kehosi sinua varten tekeekin joka hetki. Ole kiitollinen ja rakasta sitä. Koet mielettömän tunteen - oksitosiinisi vapautuu, muista vain keskittyä ja tarpeeksi pitkään koettaksesi olon vahvana. Tällä yksinkertaisella tekniikalla saan päihitettyä kaiken pelon, kaiken stressin. Usko vain :). Oikein mukavia rakkauden täyttämiä hetkiä :)


4 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein googlata mikä tämä painopeitto on. Täytyy perehtyä paremmin, mielenkiintoinen juttu.

      Poista
    2. Löysin painopeiton itse-teko ohjeet netistä! Pienillä omilla muutoksilla siitä saa toimivan ja täytteen helposti vaihdettavan! Nyt vaan askartelemaan :D Voin vain kuvitella miten mukavalta se tuntuu tuo painopeitto :)

      Poista
    3. Juu, siitä vaan askartelemaan :) On varmasti aivan ihana peitto. Ylihuomenna pääsen testaamaan kun kotiudun mökiltä :)

      Poista

Sinkkuelämää

Eli suomeksi : minulle riitti. Suhteilu. Joksikin aikaa. Minulle tuli paha ähky. Mä en enää jaksa. Piste. Mikä ihme ihmisiä vaivaa? Ovatko...