Pohdintoja 2

Ghandi sanoi aikoinaan, että " itsensä kanssa sodassa oleva ihminen on sodassa koko maailman kanssa"
Kaikki olemme tavanneet henkilöitä, jotka tuntuvat olevan sodassa koko maailmankaikkeutta vastaan. Jotkut heistä eivät ole hyökkääjiä lähtökohtaisesti, mutta he ovat aina taisteluvalmiudessa ja kaikki kritiikki, heihin liittyvät kysymykset ja huolet, kuinka hyviä tai neutraaleja ne  olisivatkin, sellaiset ihmiset tulkitsevat hyökkäyksiksi ja alkaa sota. Kaikki johtuu siitä, että henkilö itse sotii itsensä kanssa.
Kaikki me olemme erilaisissa elämänvaiheissaamme erilaisia. Luultavasti jokainen on tuntenut tai kokenut tämän omakohtaisesti ja tietää mistä puhun. Ihmissuhde sellaisen ihmisen kanssa on erittäin vaikeaa.

Oletettavasti jokainen meistä voi antaa suhteelle vain sen, mikä hänellä tai hänessä on. Itsensä kanssa sotiva ihminen - antaa sotaa, katellinen - kateutta, itsensä vihaava - vihaa, epävarma - epäluottamusta ja epäluotettavuutta, huono itsetuntoinen - epäilyjä ja loukkauksia, itsensä rakastava - rakkautta ja välittämistä jne. Suhteessa itsensä kanssa sotivan ihmisen kanssa on helppo kadottaa itsearvostusksen. Olet kelvollinen ja hyvä sekä rakastettava niin kauan, kun et ilmaise sellaiseen henkilöön liittyviä huoliasi tai pelkojasi. Kun teet näin, saat aikaan sotaa, syytöksiä, haukkuja ja loukkauksia rakkauden, ymmärryksen, välittämisen ja tuen sijaan. Alat etsimään vikoja itsestäsi ja kerta toisensa jälkeen kokea itseäsi arvottommaksi. Sinun huoleillasi ei ole merkitystä, samalla kun sinun täytyy täydellisesti ymmärtää sotijaa. Tämä tuhoaa ajan myötä kaikki kauniit tunteet  toista kohtaan, sillä sinäkään et voi antaa suhteelle muuta, kuin sinulla sisällä on. Jos lakkaat arvostamasta itseäsi - et voi arvostaa enää kumppaniasikaan.


Gottman sanoo että "toisen halveksiminen ja epäkunnioitus ovat selviä merkkejä siitä, että parisuhteen tulevaisuus on kriittisessä pisteessä", uskallan väittää, että edellämainitut merkit ovat kriittisen pisteen merkkejä jokaisessa ihmissuhteessa. Mikäli koet, että vastapuoli haukkuu sinua, loukkaa perusteettomasti tai jopa käyttää psyykkistä-, tai fyysistä väkivaltaa - koet ettei sinua kunnioiteta ja että sinua halvekitaan. Jos tätä tapahtuu parisuhteessasi, rakkaus on siitä kaukana. Parisuhdeterapeuttien mukaan kahden toisiaan rakastavan ihmisen täytyy olla varmoja siitä, että he täyttävät omat psyykkiset tarpeensa, mutta myös heidän kumppaninsa.

Rakkaudellakin on raja, sen nimi on ihmisarvo. Ihmiset ajattelevat toisesta luopumisen olevan pahinta, mitä voisi tapahtua. Tämä ei kuitenkaan ole asian todellinen laita; kaikkein tuhoisinta on menettää itsensä jollekin, joka ei todellisuudessa rakasta meitä takaisin.Itsensä arvostaminen tarkoittaa sitä, että ymmärrämme ansaitsevamme parempaa. On parempi elää arvokkaassa yksinäisyydessä kuin puutteellisissa ihmissuhteissa.

Älä koskaan menetä ihmisarvoasi kenenkään tähden.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinkkuelämää

Eli suomeksi : minulle riitti. Suhteilu. Joksikin aikaa. Minulle tuli paha ähky. Mä en enää jaksa. Piste. Mikä ihme ihmisiä vaivaa? Ovatko...