Narsismi

Tänään haluan pohtia narsismia ja sen esintymistä itsessäni ja elämässäni. Olen lukenut suhteellisen paljon aineistoa aiheesta erässä yhteydessä, koska pelkäsin olevani huomammattani sellainen. Kävin myös keskustelemassa vilpittömän rehellisesti aiheesta alan ammattilaisten kanssa. En ole narsisti, minulla on hyvä itsetunto enkä pelaa pelejä ihmisillä. Mutta kuka hän oikeasti on - Narsisti?

Esiintyessä henkilössä narsistiset piirteet itsessään eivät kerro henkilön olevan patologinen narsisti. Narsismi voi olla sopeutumisen strategiana elämän kriisien yli, mikä on ihan toivottukin ominaisuus. Osaamme välittää itsestämme ja jättää taaksemme meitä hajottavat asiat ja suhteet välittämättä muista. Jotkut elämän vaikeat kriisit saattavat synnyttää ohimenevää, patologista narsismia. Mutta sekin on vain selviytymiskeino ja menee ohi kun yksilö sopeutuu uusiin olosuhteisiin. Terve narsismi muuttuu patologiseksi siinä vaiheessa, kun siitä tulee yksilön piinttynyt persoonaallisuuden rakenne, joka on täynnä alkukantaisia puolustusmekanismeja (splitting, projektio, heijastaminen  sekä älyllistäminen) joita yksilö ottaa käyttöön pysyvästi sekä nämä yllämainitut ominaisuudet aiheuttavat tuhoisaa käyttäytymistä yhdellä, tai usealla elämänalueella. Eli yllämainitut defenssit on meissä kaikissa sisäänrakennettuina, mutta patologisiksi ne muuttuvat vain joillakin.

Narsismista on vain hyvin vähän tieteellistä tutkimusta. On arvioitu että vain 0.7-1% ihmisistä kärsii patologisesta  narsistisestä persoonallisuushäiriöstä, mikä on aika vähän suhteessa siihen kuinka paljon asiasta kuulee "kadulla" suuttuneiden ex kumppaneiden suusta.  Narsismi syntyy varhaislapsuudessa, lapsuudessa ja varhaisessa nuoruudessa. Se liittyy yleensä lapsuudessa olleeseen väärinkäyttöön tai traumaan, joka on vanhempien, auktoriteettien tai ikätoverien aikaansaama. Narsistinen henkilö tarvitsee ns. lähteen. Narsistin Lähde on ulkopuolinen huomio - tavallisesti positiivinen- jota narsisti käyttää säätelemään epävakaata omanarvontuntoaan. Narsistit ovat joko "älyllisiä" (saavat Narsistisen Lähteensä älykkyydestään tai akateemisista saavutuksistaan) - tai "ruumiillisia" (saavat Narsistisen Lähteensä fysiikastaan, harjoituksesta, fyysisestä tai seksuaalisesta kyvykkyydestään ja "valloituksistaan").Patologiset narsistin ovat joko "klassisia", "kompensoivia" tai "käänteisiä".
Klassinen narsisti on itseensä luottava, kompensoiva narsisti peittää ylimielisellä käyttäytymisellään syvällä olevan oman arvonsa puuttumisen, ja käänteisnarsisti on läheisriippuva, joka pitää huolta klassisen narsistin emotionaalisista tarpeista. Eli läheisriippuvaiseksi itsensä luonnehtiva yksilö voi olla todellisuudessa käänteis narsisti.

Yleensä asiaan perehdtymättömät ajattelevat, että narsistit rakastavat itseään. Todellisuudessa heidän rakkautensa on suuntautunut niihin vaikutelmiin, joita muut ihmiset antavat heille. Se, joka rakastaa vaikutelmia, ei kykene rakastamaan ihmisiä, myöskään itseään.
Narsistilla, kuten kaikkilla meillä on myös sisäänrakennettu halu rakastaa ja olla rakastettu. Jos hän ei kykene rakastamaan itseään, hänen on rakastettava heijastustaan. Mutta jotta hän voisi rakastaa heijastustaan, sen on oltava rakastettava. Niinpä kyltymättömän rakastamisen halun (joka meillä kaikilla on) ajamana, narsisti keskittyy projisoimaan rakastettavaa kuvaa, joka olisi yhteensopiva hänen oman kuvansa kanssa (sen kanssa miten hän "näkee" itsensä). Tämä on hyvin surullinen ominaisuus, mikä saa narsistisen henkilön kumppanin voimaan erittäin huonosti pitemmän päälle. On mahdotonta täyttää kaikki narsistisen henkilön asettamat "kriteerit" ja olla se "rakastettava kuva" narsistista.


Narsisti tulkitsee jokaisen pienenkin ristiriidan Narsistisen Lähteen kanssa - siis toisen ihmisen kanssa - uhkana hänen itsensä määrittelylle. Tämä on niin olennainen asia, että narsisti ei voi ottaa riskejä. Hän olisi mieluummin väärässä kuin jäisi ilman Narsistista Lähdettä. Hän näkee mieluummin hyväksymättömyyttä ja perustelematonta kritiikkiä siellä missä sitä ei ole - kuin kohtaisi varuillaan olonsa menetyksen seuraukset. Narsisti yrittää totuttaa lähellään olevat ihmiset siihen, että he pidättyvät antamasta kritiikkiä ja osoittamasta hyväksynnän puutetta häntä ja hänen tekojaan ja päätöksiään kohtaan. Hän yrittää opettaa lähellään oleville ihmisille, että tällaiset teot provosoivat hänet pelottaviin mielen ja raivon ilmauksiin ja muuttavat hänet jatkuvasti riidanhaluiseksi ja kiivaaksi ihmiseksi. Hänen liioitellut reaktionsa ovat rangaistus heidän ajattelemattomuudestaan, ja siitä että he ovat tietämättömiä hänen todellisesta psykologisesta tilastaan. Edellämainittu seikka on hyvin tuttua mun henkilökohtaisessa elämässä, olen kohdannut sen. Se on hyvin vaikea kumppanina kestäväksi. Narsistinen henkilö saattaa loukata, haukkua, syyttää ja kääntää sen kaiken niin, että se olikin kumppanin syy. Suoria, evoimia, kyseenalaistavia kysymyksiä narsistinen henkilö tulkitsee syytöksinä ja hänen reakstionsa on raivo, loukkaaminen, haukkuminen, alistaminen ja vihaisuus. Kaikki, jotta kumppani oppisi olemaan hiljaa ja pois "ei toivotulta" käyttämiseltä. Narsisti siis ovelasti kouluttaa kumppaniaan ja muita, kuin koiria.

Narsistien kuvauksia lukiessaan jokainen tervettä narsismia omaava henkilö löytää itseään ja alkaa epäillä olevansa narsisti. Ja se on luonnollista, kaikki omaamme erilaisen määrän narsistisia piirteitä. Yksi ihmislaji ei kuitenkaan löydä itseään kuvauksista - se on narsisti. Narsistit ovat väärin käyttäjiä. Ihmisten väärinkäyttäjiä. Väärinkäyttäjä aina yrittää väittää ettei väärinkäyttöä ole tapahtunut. Tunnistat narsismia riidassa, jos vastapuoli:


- ehdottomasti kieltää kaiken. Tavallisinta on ilmaisut: ei ole niin tapahtunut, se ei ollut väärin tehty, sinä vain luulet niin tai sinä vain satutat väärinkäyttäjän tunteet
-keksii tekosyitä. Tavallisinta on että henkilö vielä syyttää sinua väärinkäytön aiheuttajaksi: se oli sinun vikasi, että käyttäydyin noin, sinä sen aiheutit.
-puolustautuu tekeytymällä epäitsekkääksi: tein sen vain sun parhaaksesi, tain sen että opit
-toistaa sanojasi. Kääntää kaiken päälaelleen niin, että sinun huomautus muuttuukin siihen, että hän huomauttaa sinulle samoista asioista ja jopa samoin sanoin.
-pyytää anteeksi vain jos kokee menettävänsä lähdettä. Silloinkin ei osa eritellä mistä anteeksi pyytää. Hetken kuluttua toistaa samat toiminnot, kuin ennen anteeksipyyntöä

Nämäkin saattavat ajoittain esiintyä ihan tavallisten ihmisten erimielisyyksissä. Mutta, jos aina kun yrität tuoda esille kumppaniin liittyviä huoliasi, pelkojasi tai ottaa kantaa itsesi kohteluun ja kumppanisi käyttäytyy näin - silloin hälytyskellojen tulisi soittaa ja karkuun on lähdettävä ennen, kuin on liian myöhäistä.

Narsismpi patologisena hajoittaa muita. En osaa nähdä narsistejä huonoina ihmisinä, mutta itseeni pari sellaista on syviä arpia jättäneet. Kaikesta pahimpana koen sen, ettei narsistiset henkilöt tunne empatiaa. He tuntevat sympatiaa, jota nimittävät empatiaksi ymmärtämättä näiden kahden käsitteen eroja. Empatia on kyky asettua toisen asemaan, halu ymmärtää ja päästä hetkeksi aikaa toisen todellisuuteen ymmärtäkseen sitä ja se ilmenee myös erimielisyyksien aikana. Sympatia on taas yhteenkuuluvuuden ja myötäelämisen tunne silloin, kun toinen on samaa mieltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sinkkuelämää

Eli suomeksi : minulle riitti. Suhteilu. Joksikin aikaa. Minulle tuli paha ähky. Mä en enää jaksa. Piste. Mikä ihme ihmisiä vaivaa? Ovatko...